woensdag 18 januari 2017

Leuk dat u op onze blog kijkt. Dit blog gaat over Turkije (vooral over mensenrechten in Turkije). Om hier meer over te weten te komen moet u vooral verder lezen

Samenvatting filmpje persvrijheid

Wie werden opgepakt?

De twee journalisten Can Dündar en Erdem Gül, hoofdredacteur en correspondent werden opgepakt, omdat ze een artikel hadden geschreven over dat de Turkse geheime dienst stiekem wapens had gesmokkeld naar Syrië. President Erdogan, de president van Turkije was hier totaal niet blij mee. Hij vond dat de journalisten alleen maar het imago van Turkije wilden schaden. Daarom heeft president Erdogan een proces tegen de twee journalisten aangespannen. De twee journalisten zitten al een tijdje vast in de zwaar beveiligde gevangenis van Silivri. De familie mag 4x per week op bezoek. 3x in de maand achter glas, hierbij kunnen ze alleen elkaar zien en met elkaar praten. En 1x in de maand fysiek, hierbij kunnen ze elkaar vasthouden en knuffelen. 

Wat nu?


Omdat de president persoonlijk een zaak tegen de twee journalisten heeft aangespannen is de kans best klein dat ze de rechtszaak gaan winnen. Terwijl Can Dündar en Erdem Gül in de gevangenis zitten laten ze zich de mond niet snoeren. Ze hebben een opiniestuk geschreven wat in de krant komt. Ze moeten alles op papier schrijven, omdat er geen computers in de gevangenis zijn. Ze sturen het opinie stuk per fax naar de redacteur zodat het in de krant kan komen. Can Dündar en Erdem Gül zijn niet de enigste twee journalisten die het moeilijk hebben met hun werk. Vooral in het Koerdische deel van Turkije, waar nu oorlog is, wordt het werk voor de meeste journalisten onmogelijk gemaakt. Een journalist wilden daar verslag doen van de oorlog, maar kreeg toen een politie pistool tegen zijn hoofd gedrukt. Hij zei dat hij het raar vond dat hij niet was neergeschoten. Daar gaat het doodschieten van iemand net zo makkelijk als het doodslaan van een vlieg.

Waarom geen hulp?


Afbeeldingsresultaat voor euDe twee journalisten krijgen geen hulp van de EU, omdat de EU met een ander groot probleem zit, de vluchtelingenstroom. De EU wil de steun van Turkije om de vluchtelingen op te vangen, daarom zwijgt de EU over de schending van vrijheid van meningsuiting. President Erdogan begrijpt nu dat hij kan doen en laten wat hij wil, omdat de EU er niks van gaat zeggen.







Klik op deze link om zelf het filmpje over de schending van persvrijheid te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten